Πόσο νερό βάζω στη χύτρα ταχύτητας

Το μαγείρεμα με κάποια μορφή υγρού είναι η πιο θεμελιώδης πτυχή της προετοιμασίας φαγητού με μια χύτρα ταχύτητας. Οι περισσότερες χύτρες ταχύτητας λειτουργούν με τη δημιουργία ατμού στο εσωτερικό του σφραγισμένου δοχείου πίεσης.

Επομένως, όταν μαγειρεύετε υπό πίεση, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε νερό ή κάποια μορφή υγρού για μαγείρεμα.

Ίσως να γνωρίζετε ή ίσως και όχι, ότι η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείτε στη χύτρα ταχύτητας έχει σημασία και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα του μαγειρέματός σας.

Το υγρό παίζει μεγάλο ρόλο στο μαγείρεμα υπό πίεση

Η τοποθέτηση υπερβολικής ποσότητας νερού στη χύτρα ταχύτητας μπορεί να αραιώσει το φαγητό σας. Θα είναι παραμαγειρεμένο και άγευστο με πάρα πολλά υπολείμματα υγρού.

Θυμηθείτε, υπάρχει πολύ μικρή εξάτμιση από μια χύτρα ταχύτητας σε σύγκριση με μια ανοιχτή κατσαρόλα στην εστία.

Η προσθήκη υπερβολικών ποσοτήτων νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει την αύξηση της πίεσης στην κατσαρόλα σας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ως γενικός κανόνα, όταν χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τη συνολική ποσότητα του υγρού μαγειρέματος μέσα στη χύτρα να ξεπερνά τη γραμμή των δύο τρίτων.

Η χύτρα χρειάζεται ανοιχτό χώρο για τον ατμό, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει πίεση.

Το ελάχιστο απαιτούμενο υγρό για το μαγείρεμα υπό πίεση αναφέρεται στη μικρότερη ποσότητα υγρού ή νερού που χρειάζεται η χύτρα σας για να δημιουργήσει αρκετό ατμό.

Αυτό θα της επιτρέψει να δημιουργήσει και να διατηρήσει αρκετή πίεση για το μαγείρεμα των πιάτων σας.

Όταν χρησιμοποιείτε μια συνταγή μαγειρέματος υπό πίεση, να βεβαιώνεστε πάντα ότι η συνταγή σας απαιτεί την ελάχιστη ποσότητα υγρού για μαγείρεμα που απαιτείται από τη χύτρα ταχύτητας για να λειτουργεί σωστά.

poso nero xitra taxititas Pressure cooker clip art - Πόσο νερό βάζω στη χύτρα ταχύτητας

Image source

Γιατί οι χύτρες ταχύτητας χρειάζονται νερό;

 

Οι χύτρες ταχύτητας λειτουργούν διατηρώντας τον ατμό κλεισμένο σε έναν περιορισμένο χώρο, ο οποίος στη συνέχεια αυξάνει τη θερμοκρασία του υγρού στη χύτρα πάνω από το σημείο βρασμού.

Εάν δεν υπάρχει παρουσία ατμού, μια χύτρα ταχύτητας δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Πόσο νερό χρειάζεται για το μαγείρεμα υπό πίεση;

Όταν χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας, θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να προσθέτετε τουλάχιστον 1 φλιτζάνι νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό μαγειρέματος, όπως ζωμό ή κρασί. Διαφορετικά, η χύτρα σας δεν θα μπορέσει να φτάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία.

Οι περισσότερες συνταγές που απαιτούν μαγείρεμα υπό πίεση απαιτούν τη χρήση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού υγρού μαγειρέματος, εκτός αν η συνταγή ορίζει διαφορετικά.

 

Ανάλογα με το μέγεθος και την έκδοση της χύτρας ταχύτητας

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας ποικίλλει επίσης ανάλογα με το μέγεθος της χύτρας ταχύτητας.

Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιείτε πάντα μικρότερη ποσότητα νερού σε μια χύτρα ταχύτητας 2 λίτρων από ό,τι θα προσθέτατε σε μια χύτρα ταχύτητας 10 λίτρων.

Η ηλικία της χύτρας ταχύτητας μπορεί επίσης να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα υπό πίεση.

Οι πιο σύγχρονες χύτρες συνιστούν συνήθως τη χρήση τουλάχιστον μισού φλιτζανιού υγρού, ενώ οι παλιότερες χύτρες απαιτούν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι νερό για κάθε 20 λεπτά μαγειρέματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή στις κουζίνες παλαιότερου τύπου χάνεται περισσότερος ατμός μέσω της βαλβίδας.

poso nero xitra taxititas Pressure Cooker 2 - Πόσο νερό βάζω στη χύτρα ταχύτητας

Image source

Κρατήστε μακριά τα πηκτικά μέσα

Μην χρησιμοποιείτε πυκνωτικά μέσα στη χύτρα ταχύτητας.

Μην προσθέτετε στο υγρό στην αρχή του μαγειρέματος πηκτικά συστατικά όπως καλαμποκάλευρο, σκόνη σάλτσας ή αλεύρι. Αυτά θα δέσουν το υγρό πρόωρα.

Ένα παχύρρευστο υγρό απελευθερώνει λιγότερο ατμό, οπότε η χύτρα ταχύτητας θα δυσκολευτεί να φτάσει σε πίεση. Ανακατέψτε το πηκτικό με μια μικρή ποσότητα νερού και προσθέστε το ακριβώς στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος.

Να είστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που διαστέλλονται

Αν μαγειρεύετε τρόφιμα που διαστέλλονται εύκολα απορροφώντας πολύ νερό, όπως το ρύζι, τα αποξηραμένα λαχανικά και τα φασόλια, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Ποτέ μην γεμίζετε τη χύτρα περισσότερο από τη μέση. Αυτό θα επιτρέψει τη διαστολή.

Θυμηθείτε να μουλιάσετε τα αποξηραμένα φασόλια για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το μαγείρεμα, ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Αν το κάνετε αυτό, θα μαγειρευτούν σε λιγότερο από 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε το καστανό ρύζι για πιο γρήγορο μαγείρεμα.

Όταν μαγειρεύετε υπό πίεση αποξηραμένα τρόφιμα όπως φασόλια, κριθάρι, ρύζι ή φακές, χρησιμοποιήστε 3 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι αποξηραμένου τρόφιμου.

Μπόνους συμβουλή: Ποτέ μην προσθέτετε όξινα συστατικά όπως ντομάτες όταν μαγειρεύετε αποξηραμένα φασόλια, γιατί διαφορετικά θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να μαγειρευτούν. Αντίθετα, προσθέστε αυτά τα συστατικά αφού τα φασόλια έχουν μαλακώσει.

 

Posted by Katerina on March 5, 2022