Παραδοσιακά ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι

Το πασχαλινό τραπέζι έχει κλασικά πιάτα που φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές λόγω της ημέρας. Εννοείται ότι μπορείς να κάνεις την ανατροπή και να παρασκευάσεις εδέσματα της δικής σου φαντασίας. Από την άλλη, έχει ένα ενδιαφέρον να τηρείς τις διατροφικές πασχαλινές παραδόσεις και να γίνεις expert στην κλασική κουζίνα με εύκολα παραδοσιακά ορεκτικά.

Η νότια θέση της Ελλάδας είχε τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της τοπικής κουζίνας. Το θερμό κλίμα επιτρέπει τη διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο. Στη χώρα των ελιών, το ελαιόλαδο χαίρει επίσης μεγάλης εκτίμησης και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε πιάτο.

Ρεαλιστικά, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί επί χιλιάδες χρόνια και να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει την κουζίνα μας εξαιρετικά δημοφιλή και γι’ αυτό αγαπιέται σε όλο τον κόσμο. Τα ορεκτικά που προσφέρονται στην Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος κάθε γευματος. Ειδικά σε γιορτινές ημέρες οπως το πασχαλινό πασχαλινό τραπέζι τα παραδοσιακά ορεκτικά αποτελούν απαραιτητο κομμάτι του μενού.

Θα δούμε αναλυτικά τις συνταγές της τυροκαυτερής, της κλασικής χωριάτικης σαλάτας και των μαριναρισμένων ελιών.

Τυροκαυτερή

Η τυροκαυτερή είναι ένα ελληνικό ντιπ/άλλειμα που τρώγεται συνήθως ως μέρος μιας πιατέλας ορεκτικών, μαζί με λίγο τζατζίκι, χούμους, ταραμοσαλάτα, σκορδαλιά, μελιτζανοσαλάτα και μερικά νόστιμα μοσχαρίσια κεφτεδάκια και αρνίσια κεφτεδάκια. Φυσικά σερβίρεται και μόνη της, με ζεστό ψωμί με κρούστα ή πίτα. το βασικό συστατικό της είναι το τυρί φέτα και η καυτερή πιπεριά.

tiforakteri orektiko w - Παραδοσιακά ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι

Tirokafteri image by Steve Johnson

Υλικά για τυροκαυτερή:

300 γρ. φέτα καλά κομμένη

180 gr. καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

1 φρέσκο κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο

60 ml ελαιόλαδο

150 ml γάλα ή γιαούρτι

1μιση κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ψωμί για το σερβίρισμα

Πώς θα το φτιάξεις:

Βάλε τη φέτα, την πιπεριά και το τσίλι στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Όσο ανακατεύεται, πρόσθεσε το λάδι και το ξίδι μέσα στην κρέμα μέχρι να γίνει πιο απαλό. Βάλτο σε ένα μπολάκι και πρόσθεσε το πιπέρι. Κάλυψε και άφησέ το στο ψυγείο για 3 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Πώς μπορείτε να κάνετε την τυροκαυτερή να έχει την ιδανική σύσταση;

Η φέτα, ειδικά όταν είναι ώριμη, μπορεί να είναι αρκετά σκληρή. Ωστόσο, θέλετε το πασχαλινό ορεκτικό σας να είναι μεταξένια απαλό, ώστε να μπορείτε εύκολα να βουτήξετε μέσα με ένα κομμάτι τραγανό ψωμί!

Όταν αναμειγνύετε τη φέτα και τα καρυκεύματα, θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον γάλα για να αποκτήσει αυτή την κρεμώδη υφή. Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε λίγο γάλα κάθε φορά για να δείτε πώς αλλάζει η υφή. Ρίξτε λίγο κάθε φορά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και μεταξένιο.

 

 

Ελληνική σαλάτα

Τίποτα δεν συμπληρώνει το πασχαλινό τραπέζι όσο μια φρέσκια ανοιξιάτικη σαλάτα, είτε είναι γεμάτη με λαχανικά, είτε με φρούτα, είτε και με τα δύο! Οι συνταγές πασχαλινής σαλάτας προσθέτουν μια πολύχρωμη, εορταστική νότα στο ανοιξιάτικο τραπέζι σας. Βρείτε την αγαπημένη μας συνταγή για πασχαλινή σαλάτα εδώ.

salata orektika taylor kiser EvoIiaIVRzU unsplash - Παραδοσιακά ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι

Photo by Taylor Kiser on Unsplash

Μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα αποτελείται από φέτες αγγουριού, ντομάτες, πράσινη πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι, ελιές και φέτα. Αυτός ο κλασικός συνδυασμός είναι πεντανόστιμος, γι’ αυτό τον ακολουθώ, προσθέτοντας απλώς μια χούφτα φύλλα δυόσμου για μια φρέσκια πινελιά.

Μια καλή σαλάτα έχει πολλαπλά στοιχεία γεύσης (γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή) καθώς και υφής (μαλακή, κρεμώδης, τραγανή).

Υλικά για την ελληνική σαλάτα:

6 ντομάτες σε κομμάτια

3 αγγούρια σε κομμάτια

1 κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες

1 κόκκινη πιπεριά σε φέτες

200 γρ. ελληνικές ελιές

220 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι

Πώς θα την φτιάξεις:

Βάλε όλα τα υλικά στη σαλατιέρα και πρόσθεσε τη ρίγανη με το αλάτι. Σε ένα σέικερ, χτύπησε το λάδι με το ξίδι και ρίξτο στη σαλάτα. Ανακάτεψε καλά.

Ελιές καλαματιανές ορεκτικό

Υπάρχουν πλέον πάνω από 60 διαφορετικά είδη ελιών. Κάθε ποικιλία έχει το δικό της χαρακτήρα. Οι ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα διαφέρουν όχι μόνο ως προς το μέγεθος, το χρώμα και το σχήμα, αλλά και ως προς τη σύνθεση των συστατικών τους και συνεπώς ως προς τη γεύση.

Οι ελιές Καλαμών έχουν σχήμα αμυγδάλου και έχουν καφέ βαθύ μωβ χρώμα. Οι καλαματιανές ελιές δεν αποτελούν μόνο βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, αλλά και διεθνών ποικιλιών.

Οι μαύρες ελιές θεωρούνται από τους γιατρούς και τους διατροφολόγους ως μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο, και αυτό γιατί είναι πλούσιες σε νάτριο, πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά και ένα φυσικό αντιοξειδωτικό.

kalamatianes elies orektiko pexels kaboompics com 5931 - Παραδοσιακά ορεκτικά για το πασχαλινό τραπέζι

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Τόσο οι καλαματιανές ελιές όσο και άλλες ποικλίες είναι ιδανικό παραδοσιακό ορεκτικό για το πασχαλινό τραπέζι. Μπορείτε να τις σερβίρετε σε μικρά μπολ ή πιατάκια μικρού μεγέθους.

Επίσης ειναι ιδανικό συνοδευτικό για άλλα ορεκτικά του τραπεζιού όπως αλοιφές (τζατζίκι, τυροκαυτερή) και σαλάτες.

Υλικά για τις ελιές:

μισό λεμόνι

600 γρ. καλαματιανές ελιές

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο πιπέρι

1 φύλλο δάφνης

Πώς θα τις φτιάξεις:

Ξεφλούδισε το λεμόνι με το ειδικό σκεύος ή με ένα μαχαιράκι. Βάλε τις ελιές σε ένα μεγάλο μπολ. Συνδύασε το ξύσμα λεμονιού, το λάδι, τη ρίγανη, το πιπέρι και τη δάφνη σε ένα σέικερ ώστε να ανακατευτούν καλά. Ρίξτο στις ελιές και ανακάτεψε καλά. Κάλυψε με μεμβράνη και άστο στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Βγάλτο από το ψυγείο 1 ώρα προτού σερβίρεις στο Πασχαλινό τραπέζι.

Ένα ορεκτικό έχει σκοπό να διεγείρει την όρεξή σας, κάνοντάς σας ιδιαίτερα πεινασμένους για το γεύμα σας. Από εκεί προέρχεται και η λέξη, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει “κάτι που ανοίγει την όρεξη”. Η Ελληνική κουζίνα έχει άφθονα παραδοσιακά ορεκτικά και η σωστή επιλογή τους συμπληρώνει ιδανικά το πασχαλινό τραπέζι και προετοιμάζει το έδαφος για το γεύμα που θα ακολουθήσει.

Posted by Katerina on April 9, 2015