Πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι με μια κούπα

Ακονίστε τα μαχαίρια σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που υπάρχει ήδη στην κουζίνα σας.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ με ένα μη ακονισμένο (στομωμένο) μαχαίρι, ένα σωρό υλικά να κόψετε και χωρίς ακονιστήρι στον ορίζοντα, η λύση για γρηγορότερο και ασφαλέστερο μαγείρεμα βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι σας. Σωστά, μια κεραμική κούπα είναι το κλειδί σας για ένα μαχαίρι που είναι αρκετά κοφτερό για να τεμαχίσετε μια ντομάτα, να κόψετε σε φέτες ένα τεράστιο κρεμμύδι ή να ξεφλουδίσετε μια κολοκύθα χωρίς φόβο ολίσθησης.

Όταν φτάνουμε στο σημείο, το να προετοιμάζετε γεύματα με ένα μη ακονισμένο (στομωμένο) μαχαίρι απλά δεν είναι ασφαλές – άλλωστε, πώς θα μαγειρέψετε όλα τα είδη νόστιμων συνταγών αν νοσηλεύετε έναν τραυματισμό στην κουζίνα που μπορεί να αποφευχθεί εντελώς; Το να διατηρείτε τα μαχαίρια σας κοφτερά σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στην εργασία με το μαχαίρι (αντί για τη δουλειά που κάνει το μαχαίρι στο χέρι σας).

maxairi koyzina akonisma hand restaurant dish food cooking produce 636621 pxhere.com  - Πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι με μια κούπα

 

Πώς να ακονίσετε ένα μαχαίρι χρησιμοποιώντας μια κούπα

Επιλέξτε μια απλή, ανθεκτική κούπα της οποίας η λαβή εφαρμόζει στο ίδιο επίπεδο με το δοχείο. Αποφύγετε οτιδήποτε με περίτεχνη, λεπτή ή διακοσμητική λαβή, καθώς θα πρέπει να την κρατάτε πολύ σταθερά όσο ακονίζετε.

Τα βήματα για να το κάνετε:

  1. Κρατήστε την κούπα ανάποδα με το ένα χέρι και τοποθετήστε τη βάση της λεπίδας του μαχαιριού σε γωνία 45 μοιρών πάνω στο εκτεθειμένο κεραμικό χείλος στο κάτω μέρος.
  2. Κρατώντας σταθερά τόσο την κούπα όσο και τη λαβή του μαχαιριού και διατηρώντας αυτή τη γωνία 45 μοιρών, σύρετε το μαχαίρι πάνω στο χείλος χρησιμοποιώντας ομοιόμορφη πίεση σαν να χρησιμοποιούσατε ένα παραδοσιακό ατσάλι ακονίσματος. Κάντε αυτό τρεις φορές στην πρώτη πλευρά.
  3. Επαναλάβετε στην άλλη άκρη της λεπίδας, σύροντας το μαχαίρι τρεις φορές πάνω στο κεραμικό χείλος.
  4. Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας την πρώτη άκρη της λεπίδας, αλλά κάντε το δύο φορές.
  5. Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας τη δεύτερη άκρη της λεπίδας.
  6. Επαναλάβετε τα βήματα 4 και 5 άλλη μια φορά, αλλά κάντε το μία φορά σε κάθε πλευρά.
  7. Σκουπίστε προσεκτικά την προκύπτουσα σκόνη άνθρακα από τη λεπίδα χρησιμοποιώντας μια καθαρή, υγρή πετσέτα πιάτων και, στη συνέχεια, κόψτε!

Η χρήση της μεθόδου τρία-τρία-δύο-δύο-ένα-ένα εξασφαλίζει ότι η ακμή της λεπίδας είναι κοφτερή και κεντραρισμένη. Η προτίμηση της μίας πλευράς θα προκαλέσει μια κλίση της λεπίδας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση (που ονομάζεται επίσης “κυλινδρική” άκρη), οπότε φροντίστε να ασκείτε ομοιόμορφη πίεση και στις δύο πλευρές του μαχαιριού για μια κεντραρισμένη άκρη που θα πιάσει αμέσως τα υλικά. Εάν η ακμή είναι ακονισμένη πολύ προς μία κατεύθυνση, η ακατάλληλα ακονισμένη ακμή θα σπρώξει τα συστατικά μακριά αντί να τα κόψει.

Τώρα αυτή η τεχνική δεν θα κάνει το μαχαίρι σας επαγγελματικού επιπέδου ξυράφι και δεν αντικαθιστά ένα ποιοτικό ατσάλι για το ακόνισμα μαχαιριών. Θα πρέπει να εξακολουθείτε να έχετε ένα από αυτά και να κάνετε σε κάθε μαχαίρι 10-15 τραβήγματα σε κάθε πλευρά κάθε δύο εβδομάδες. Αλλά σε περίπτωση ανάγκης – επειδή, ε, μερικές φορές πρέπει να κόψετε μια ντομάτα σε φέτες αυτή τη στιγμή – αυτό το hack στην κούπα θα κάνει τη δουλειά που θέλετε.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεραμικό μπολ ή κούπα για να ακονίσουμε το μαχαίρι;

Δεν μπορείτε να ακονίσετε τα μαχαίρια σας στο γυαλιστερό, στιλβωμένο μέρος της κούπας σας. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να αναποδογυρίσετε την κούπα, όπου θα δείτε ένα μη στιλβωμένο κεραμικό χείλος. Για να ακονίσετε τη λεπίδα του μαχαιριού σας, πρέπει να γλιστρήσετε τη λεπίδα του μαχαιριού κατά μήκος της άβαφης κεραμικής άκρης, υπό γωνία όπως περιγράφουν οι οδηγίες παραπάνω με τα βήματα.

 

Posted by Katerina on April 12, 2022