Τέλειο κέικ με φράουλες για το Πάσχα

Κάθε Πάσχα φτιάχνουμε το παραδοσιακό τσουρέκι και σοκολατένια αυγά που συνήθως αγοράζουμε. Ποιο θα είναι όμως το φετινό γλυκό που θα φτιάξεις για να το προσφέρεις στους καλεσμένους σου; Μία επιλογή που δεν είναι βαριά και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι είναι το κέικ με φράουλες. Φτιάξε τη συνταγή που σου δίνουμε για να τους εντυπωσιάσεις τόσο γευστικά όσο και αισθητικά.

tourta fraoules heather barnes hLOLcUwR0Y4 unsplash - Τέλειο κέικ με φράουλες για το Πάσχα

Photo by Heather Barnes on Unsplash

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • περίπου 3/4 φλιτζανιού αλεύρι (όχι που φουσκώνει μόνο του)
  • περίπου 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 8 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • σχεδόν 3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πακετάκι φράουλες
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Πώς θα φτιάξεις το κέικ με φράουλες:

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λάδωσε το ταψάκι όπου θα φτιάξεις το κέικ και λάδωσε την κόλλα που θα βάλεις από πάνω. Σε ένα μπολ,ανακάτεψε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ, με το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα, χτύπα τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να δημιουργηθούν απαλές κορυφές. Ρίξε μέσα τα 2/3 της καστανής ζάχαρης (2 κουταλιές της σούπας τη φορά) μέχρι να έχουμε ένα πιο σκληρό μίγμα και ολοκλήρωσε με τη βανίλια.

3. Ανακάτεψε το μίγμα του αλευριού (ένα τρίτο τη φορά) πάνω από τα ασπράδια αυγού, ανακάτεψε με την ειδική πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να μην υπάρχει αλεύρι στα τοιχώματα. Άπλωσε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήσε για 25-30 λεπτά. Μόλις γίνει άφησέ το να κρυώσει και αφαίρεσε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί.

4. Όσο το κέικ κρυώνει, πάμε να ετοιμάσουμε τις φράουλες και τη σαντιγί. Άσε στην άκρη 5-6 μικρές φράουλες που θα χρειαστούν στο γαρνίρισμα. Καθάρισε και κόψε σε φέτες τις υπόλοιπες. Σε ένα μεγάλο μπολ, με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, χτύπα την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες. Κράτησε στην άκρη 3/4 της σαντιγί και βάλε τις φράουλες μέσα στο υπόλοιπο μίγμα.

5. Πάμε να φτιάξουμε όλο το γλυκό. Με ένα μαχαίρι, κόψε οριζόντια το κέικ σε τρία ίσα μέρη. Βάλε τη μία λωρίδα σε μία πιατέλα και άπλωσε τη μισή σαντιγί με τις φράουλες. Βάλε τη δεύτερη λωρίδα και από πάνω την υπόλοιπη σαντιγί. Βάλε και την τελευταία λωρίδα. Ολοκλήρωσε με τη σαντιγί που έχεις κρατήσει από πριν και γάρνιρε με τις κρατημένες φράουλες που θα κόψεις στη μέση. Αν δεν το σερβίρεις αμέσως, βάλτο στο ψυγείο.

Το κέικ με φράουλες, ιδιαίτερα με στρώσεις φράουλας και σαντιγί, υπάρχουν πλέον σε όλο τον κόσμο, αλλά γενικά θεωρείται ότι έχουν βορειοαμερικανική προέλευση. Οι παραλλαγές μεταξύ γλυκών μπισκότων και κάτι που μοιάζει περισσότερο με παντεσπάνι μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις τοπικές προτιμήσεις. Ειναι ένα πολύ ανάλαφρο γλυκό και ιδανικό με το έντονο κόκκινο που έχουν οι φράουλες για να γεμίσει με χρώμα ένα Πασχαλινό τραπέζι.

Posted by Katerina on April 6, 2015